Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Dakbjerg

Fra Skanderborg Leksikon

Dakbjerg er en 53 m høj skovbevokset markant bakke på et næs i det nordøstlige hjørne af Mossø ved Alken 7 km fra Skanderborg. Bakken ligger i Dover sogn i Skanderborg Kommune.

Dakbjerg har fra ældre tid været en slags kultsted, og der findes flere sagn derfra. Her skulle vætterne have danset meget om natten. Deres dans var så smuk, at en ung pige blev på marken for at danse med. Da man kom tilbage efter hende, fandt man hendes lig – hun havde danset sig ihjel. Samme skæbne ramte en hyrdedreng fra Alken. En mand havde set dem danse med lange røde sløjfer om hovedet, ”så pæne, te det var forfærdeligt”.

En mand hørte en aften et stort brag ved bjerget, og så derpå to gårde i byen brænde, og de brændte virkelig kort efter.

Møllersvend,spillemandog historiefortæller Peder Johansen Sørensen (1855-1928) eller Per Kat boede i et lille hus ved "bjerget".

I det kuperede terræn ligger Dakbjerghytten på adressen Emborgvej 76, Alken, 8660 Skanderborg, med plads til 24 elever. Hytten er primært et tilbud til interne brugere i Børn og Unge, Aarhus Kommune.

På stedet finde endvidere Dakbjerg Sejlcenter (Ry Sejlcenter) og Dakbjerg strand med en badebro. Stedet ejes af Århus Kommune men der er offentlig adgang.


Kilde:

Lidegaard,Mads: Danske høje fra sagn og tro. Nyt Nordisk forlag. 1998.

Powered by MediaWiki