Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Johanne Møller

Fra Skanderborg Leksikon

Johanne Møller, født Pedersdatter Fregerslev (ca. 1804 – 1869) var gift med bygmester Frederik Møller.

Johanne Pedersdatter Fregerslev var skolekammerat med Frederik Møller, og da denne efter endt uddannelse som snedker flyttede tilbage til Skanderborg, blev de to gift i Skanderborg Slotskirke i 1824. Sammen nåede de at få 10 børn, hvoraf to - herunder deres førstefødte - døde som små.

Frederik Møller havde en travl hverdag, men det havde hustruen også. Ligesom så mange af tidens kvinder havde Johanne Møller ansvaret for en stor husholdning i parrets hjem og mandens virksomhed på Adelgade 12. Udover privatbolig rummede huset også værksted, hestestald, vognremise, kamre og sengesteder til alle de ansatte. I 1840 var der f.eks. hele 17 personer i husholdningen; ægteparret og deres daværende seks børn, en snedkersvend, tre lærlinge, to piger og to karle, og Frederik Møllers far, der efter at være blevet enkemand boede hos dem indtil sin død i 1846 – så mange mennesker under ét tag krævede meget af Johanne Møller. Hun døde som 65-årig i 1869, og den ugifte datter Frederikke overtog herefter husførelsen for Frederik Møller.

Adelgade 12 var i slægten Møllers eje helt indtil 2005, sidst beboet af Kirsten Danielsen, Frederik og Johanne Møllers oldebarn. Mange ting fra ægteparret Møllers hjem er bevaret, og en del findes på Skanderborg Museum. Selvom der ikke er bevaret mange af Johanne Møllers personlige ejendele er det dog især hendes fortjeneste, at møbler og andet interiør er så velbevaret. Enkelte af Johanne Møllers ting findes dog endnu: Hendes skudsmålsbog fra de 2½ år hun arbejdede som tjenestepige i Århus, hendes syskrin – måske en gave fra manden, hendes hæklede pung, en salmebog hun havde fået foræret af svigerfaren i 1836, og endelig nogle tøjklemmer.


Kilder

"Dengang. Historier fra Skanderborg-området", Helle Reinholdt. Skanderborg Museum, 2009, s. 63-69

"Den stridbare brobygger og hans familie. En slægtskrønike fra 1800-tallets Skanderborg", Kirsten og Tage Danielsen. 1999, s. 15


Henvisninger

Skanderborg Museums hjemmeside

Powered by MediaWiki