Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Låsby

Fra Skanderborg Leksikon

Postkort fra Låsby ca. 1910.

Indholdsfortegnelse

Låsby før udskiftningen

Navnet Låsby stammer formentlig fra jernalderen eller vikingetiden. Placeringen af landsbyen har været god, i ly af Klankballe og med ferskvandstilstrømning fra et vandløb.

Låsby kirke er fra 1200-tallet, som mange andre landsbykirker.

Den første kendte skriftlige henvisning til Låsby er fra 1263 i Øm Klosters Krønike. Her fortælles det, at klostrets fæstere i Låsby blev pålagt at tage til Grenå. Det var ren chikane fra Århus-bispens side, fordi der verserede en sag mellem ham og Øm Kloster.

I 1763 nedbrændte store dele af landsbyen, men blev siden bygget op igen. I 1787 foretog man en folketælling der viste, at der i Låsby boede 199 personer fordelt på 39 husstande. Heriblandt var bønder, håndværkere og fattigfolk.


Låsby efter udskiftningen

Låsby blev udskiftet i årene 1813-14. det blev foretaget som en stjerneudskiftning, således at gårdene kunne forblive i landsbyen, og ikke behøvede flytte ud på markerne.

I 1812 ved man med sikkerhed, at der har været en skole i byen, men der har muligvis været en tidligere. I 1854 købte bymændene i Låsby, Låsby Kirke, og året efter blev kirken lagt til Dallerup sogn.

I 1882 opførte lokale gårdejere Låsby Mejeri, indtil mejeristen blev ansat ved Andelsmejeriet Korsvej i 1893. Herefter blev Låsby Mejeri nedlagt, og man indrettede ølbryggeri i lokalerne.

Forsamlingshuset i Låsby blev opført i 1896, finansieret af aktiebreve solgt til byens borgere. Husets formålsvedtægter fortæller, at huset skulle tilbyde sine medlemmer ”underholdning i foredrag, oplæsning samt andre festlige sammenkomster”.

Befolkningen voksede og i 1903 byggede man en ny skole på Nørregade, som erstatning for den gamle. Den nye skole fungerede til 1963.

Med anlæggelsen af Andelsmejeriet Korsvej i 1893 i krydset ved Århusvej, opstod der bebyggelse omkring mejeriet, der langsomt udbyggedes.

I 1930 etablerede man et friluftsbad, der på fornuftig vis udnyttede mejeriets varme spildevand.

Efterhånden er Låsby og bebyggelserne omkring Korsvej voksen sammen til én by.

I årene 1899-1902 blev ”Hammelbanen” anlagt mellem Hammel og Thorsø. Banen blev anlagt som privat aktieselskab, blandt andet med Låsby Kommune som aktiehaver. Men banen kunne ikke konkurrere med biltrafikken på de store landeveje. I 1940 trak Låsby sig ud af projektet, og lukkede byens station. I 1956 blev banen nedlagt.


Låsby frem til 2011

I 1960erne udlagdes store parcelhuskvarterer. Til de mange nye børnefamilier byggede man inden for parcelhusområderne en ny skole, som i 1963 kunne tage over efter den gamle.

I 1970 lå befolkningstallet på 896 personer fordelt på 282 husstande. Man forestillede sig, at udviklingen ville fortsætte, så Låsby efterhånden ville vokse sammen med Flensted. Det er dog endnu ikke sket, selvom befolkningstallet i 2011 var steget til 1.861 personer.

Ved kommunesammenlægningen i 1970 kom Låsby under Ry Kommune. I 2007 blev Ry Kommune en del af Skanderborg Kommune.

I 2009 påbegyndte man videreførslen af motorvejen mellem Aarhus og Silkeborg, som på daværende tidspunkt kun havde nået Låsby. Motorvejsbyggeriet forventes afsluttet i 2015.


Kilde:

”Låsby – Historisk Beskrivelse, landskab og bebyggelse” – Ry Kommune ca. 1982

Powered by MediaWiki