Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Besættelsen. Modstand. Ernst Leach

Fra Skanderborg Leksikon

Ernst Leach (1923-2014) var en maskinlærling og sabotør fra Skanderborg, der blandt andet stod bag den første sabotage mod Sølund efter den tyske beslaglæggelse af Sølund og Dyrehaven.

Han var i foråret 1943 medgrundlægger af den første sabotagegruppe i Skanderborg sammen med de to maskinlærlinge Victor Debois Laursen og Vagner Andersen. Sammen begyndte de tre unge mænd at udøve hærværk på blandt andet tyske skilte og tyske bildæk, der grundet en massiv gummimangel var af stor værdi for værnemagten. Efter kort tid fik gruppen lærer Karl Kaas Rasmussen som leder, der afholdt skydeøvelser for gruppen ved Mossø. Gruppen fik økonomisk hjælp af lrs. Chr. Hedegaard, som Leach senere også leverede rejsepenge til de illegale kurerer på gennemrejse for.

Efter Karl Kaas Rasmussen blev anholdt for besiddelse af sprængstoffet aerolit overtog Ernst Leach ledelsen. Han tog også ansvar for opbevaringen af sprængstof, der blev gravet ned i en jernkasse i Leachs urtehave. Senere fik gruppen også depot i en dyb kloaknedgang i haven bag ejendommen Adelgade 47 såvel som i et klubhus ved stadion i Dyrehaven.

Leachs gruppes første egentlige sabotageaktion var en jernbanesprængning ved Vrold Østergård den 26. september 1943. En måned efter fulgte en aktion mod mekaniker Hølunds autoværksted på Adelgade.

Sabotagen mod Sølundanstalten I februar 1944 meddelte værnemagten, at de ville beslaglægge Sølund og hele dyrehavanlægget med fem dages varsel. Konsekvenserne var store da det blandt andet betød, at man i al hast måtte overføre 250 patienter til Brejning. De resterende ca. 125 alumner blev, med papskilte om halsen med navn og destination og med velvillig hjælp fra bl.a. tog- og rutebilpersonale, ”sendt hjem”.

I et forsøg på at hindre en beslaglæggelse valgte Leach og resten af gruppen, at sabotere Sølund natten til den 23. februar, hvor den tyske overtagelse endegyldigt ville træde i kraft.

Gruppen placerede i alt 6 bomber ved varmecentralens skorsten og anstaltens transformatorstation. De håbede derved at gøre anstalten ubrugelig og irrelevant for værnemagten. Da sprængningerne nærmede sig ringede Ernst Leach ud til anstalten for at advare om de forestående eksplosioner, således at personalet og asylanterne kunne komme i sikkerhed.

Tyske soldater gik øjeblikkeligt i gang med at finkæmme området, men det lykkedes dem ikke at finde alle bomber, og kl.2 sprang to bomber placeret ved skorstenen dog uden at gøre skade på skorstenen. Sprængningerne medførte imidlertid at flere ruder sprang og i alt beløb skaderne sig til 5280,- kr.

Efter aktionen blev Leach anholdt af det danske politi under mistanke for at stå bag, men blev løsladt, da man ikke kunne løfte bevisbyrden. Forud for afhøringen var Leach blevet informeret om de manglende beviser af Kriminaloverbetjent Holger Frederiksen. Ikke desto mindre viste anholdelsen, at Leach og gruppen var i poliets og tyskernes søgelys. Få dage senere kom Gestapo til byen og ransagede Victor Debois Laursens værelse, hvor de dog kun fandt et illegalt blad. Gestapo anholdt i samme omgang en række personer i byen, men ingen af de andre fra Leachs gruppe.

Senere på sommeren gik det dog galt for Leach, der den 19. juni blev anholdt af Gestapo. Leach blev ført ud til Sølund, hvor han blev underkastet et hårdt forhør. Efterfølgende blev han ført til Aarhus og afhørt yderligere, men Gestapo kunne ikke finde beviser for illegal virksomhed. Det blev derfor besluttet at løslade ham, men da man ikke ønskede offentlig kendskab til de hårdhændede metoder og Leach var slemt tilredt valgte man at beholde ham en uge yderligere. Ulykkeligvis gik kureren Steffensen i en fælde ved et lysthus i Risskov den 30. juni. På sig havde han en lommebog med alle kontaktadresserne i området, herunder Ernst Leachs. Leach blev derfor ikke løsladt, og kom i juli atter i forhør, hvor han blandt fortalte om det store våbendepot i Hvolbæk og samtidig antydede, at der lå sprængstof skjult hos sin mor og far.

Leach blev herefter medbragt til ransagningerne og lykkedes i den forbindelse at give sin mor besked om at advare Victor Debois Laursen og Vagner Andersen, der efterfølgende flygtede til Sverige og blev indrulleret i den danske brigade. Gestapo fandt hverken sprængstof hos Leachs forældre og depotet i Hvolbæk var også blevet ryddet. Ernst Leach blev dog ført til Frøslev den 25. august og blev den 21. december 1944 ført videre til den tyske koncentrationslejr Neuengamme. Han blev evakueret til Sverige med de hvide busser og kom hjem til Skanderborg efter befrielsen, hvor han deltog i modstandsbevægelsens forskellige opgaver i kølvandet på befrielsen.

Powered by MediaWiki