Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Fællesmejeriet Nonnebjerg

Fra Skanderborg Leksikon

 
(Versionssammenligningen medtager 4 mellemliggende versioner.)
Linje 1: Linje 1:
 +
[[Fil:B9051.jpg|450px|thumb|right|Mælkevogn og kusk fra mejeriet "Nonnebjerg", 1905.]]
 +
Mejeriet Nonnebjerg lå mellem Banegårdspladsen, Banegårdsvej og Krøyer Kielbergsvej, der hvor der nu er p-plads. Den røde bygning i midten på billedet herunder var en beboelsesejendom, mens selve mejeriet lå i den hvide bygning bagved, til venstre. I det lille hus foran skorstenen blev der solgt is fra mejeriet.
Mejeriet Nonnebjerg lå mellem Banegårdspladsen, Banegårdsvej og Krøyer Kielbergsvej, der hvor der nu er p-plads. Den røde bygning i midten på billedet herunder var en beboelsesejendom, mens selve mejeriet lå i den hvide bygning bagved, til venstre. I det lille hus foran skorstenen blev der solgt is fra mejeriet.
-
[[Fil:B9051.jpg|450px|thumb|right|Mælkevogn og kusk fra mejeriet "Nonnebjerg", 1905.]]
 
Nonnebjerg blev startet i 1883 som et ”Fællesmejeri”. Det var et damp-centrifugemejeri, beregnet til mælken fra 1.000 køer. Mejeriet blev i 1884 solgt til cand. Pharm. Qvist fra København, som ville benytte mejeriet som forsøgsstation for sit bakteriologiske laboratorium sideløbende med den normale mejeridrift. En brand i 1892 ødelagde hele bygningen og de kostbare maskiner i den. Qvist fik genopbygget mejeriet og kunne i 1893 fremvise det første resultat af sine forsøg med syrning af fløde på renkultur af mælkesyrebakterier. Denne nyhed fik mange udenlandske mejerifolk til at lægge vejen forbi mejeriet i Skanderborg. I 1894 indførte Nonnebjerg pasteuriseret mælk behandlet og ”fri for alle til dato kendte sygdomsbakterier”.
Nonnebjerg blev startet i 1883 som et ”Fællesmejeri”. Det var et damp-centrifugemejeri, beregnet til mælken fra 1.000 køer. Mejeriet blev i 1884 solgt til cand. Pharm. Qvist fra København, som ville benytte mejeriet som forsøgsstation for sit bakteriologiske laboratorium sideløbende med den normale mejeridrift. En brand i 1892 ødelagde hele bygningen og de kostbare maskiner i den. Qvist fik genopbygget mejeriet og kunne i 1893 fremvise det første resultat af sine forsøg med syrning af fløde på renkultur af mælkesyrebakterier. Denne nyhed fik mange udenlandske mejerifolk til at lægge vejen forbi mejeriet i Skanderborg. I 1894 indførte Nonnebjerg pasteuriseret mælk behandlet og ”fri for alle til dato kendte sygdomsbakterier”.
I 1896 solgte Qvist mejeriet til mælkeleverandørerne som et andelsmejeri. Mejeriet leverede mælkeprodukter til byen fra heste- og trækvogne. Man kunne leje køleplads i mejeriets kølehus, hvis man ikke selv havde fryser. Mejeriet blev lukket i 1976 og bygningerne blev revet ned i 1977/78 for at give plads til parkering ved banegården.
I 1896 solgte Qvist mejeriet til mælkeleverandørerne som et andelsmejeri. Mejeriet leverede mælkeprodukter til byen fra heste- og trækvogne. Man kunne leje køleplads i mejeriets kølehus, hvis man ikke selv havde fryser. Mejeriet blev lukket i 1976 og bygningerne blev revet ned i 1977/78 for at give plads til parkering ved banegården.

Nuværende version fra 4. nov 2020, 12:19

Mælkevogn og kusk fra mejeriet "Nonnebjerg", 1905.

Mejeriet Nonnebjerg lå mellem Banegårdspladsen, Banegårdsvej og Krøyer Kielbergsvej, der hvor der nu er p-plads. Den røde bygning i midten på billedet herunder var en beboelsesejendom, mens selve mejeriet lå i den hvide bygning bagved, til venstre. I det lille hus foran skorstenen blev der solgt is fra mejeriet.

Nonnebjerg blev startet i 1883 som et ”Fællesmejeri”. Det var et damp-centrifugemejeri, beregnet til mælken fra 1.000 køer. Mejeriet blev i 1884 solgt til cand. Pharm. Qvist fra København, som ville benytte mejeriet som forsøgsstation for sit bakteriologiske laboratorium sideløbende med den normale mejeridrift. En brand i 1892 ødelagde hele bygningen og de kostbare maskiner i den. Qvist fik genopbygget mejeriet og kunne i 1893 fremvise det første resultat af sine forsøg med syrning af fløde på renkultur af mælkesyrebakterier. Denne nyhed fik mange udenlandske mejerifolk til at lægge vejen forbi mejeriet i Skanderborg. I 1894 indførte Nonnebjerg pasteuriseret mælk behandlet og ”fri for alle til dato kendte sygdomsbakterier”.

I 1896 solgte Qvist mejeriet til mælkeleverandørerne som et andelsmejeri. Mejeriet leverede mælkeprodukter til byen fra heste- og trækvogne. Man kunne leje køleplads i mejeriets kølehus, hvis man ikke selv havde fryser. Mejeriet blev lukket i 1976 og bygningerne blev revet ned i 1977/78 for at give plads til parkering ved banegården.

Powered by MediaWiki