Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Købmand Laurits Mortensen

Fra Skanderborg Leksikon

(Fjet-Morten)
(Fjet-Morten)
Linje 14: Linje 14:
[[Fil:købmænd.jpg|300px|thumb|left|Købmænd i Skanderborg. Fra venstre L. Mortensen, Waage Petersen, A. Wendelbo, J.P. Møller, Leo Pedersen og Rich. Nielsen. Foto: Scharling. Ca. 1950.]]
[[Fil:købmænd.jpg|300px|thumb|left|Købmænd i Skanderborg. Fra venstre L. Mortensen, Waage Petersen, A. Wendelbo, J.P. Møller, Leo Pedersen og Rich. Nielsen. Foto: Scharling. Ca. 1950.]]
-
 
== Købmandsbutikken på museum ==
== Købmandsbutikken på museum ==

Versionen fra 8. okt 2020, 09:15

Købmand Mortensens forretning på Adelgade 21. Derudover er der i ejendommen Frederik Petersen - Skotøjsforretning og i gården: Garage Centralen - Auto-Værksted - Ladestation. Foran bygningen ses en benzinstander, 1925.

Laurits Mortensen blev født den 17. december 1890 i Svanninge, som søn af bødker Christian Mortensen. Laurits Mortensen blev gift den 16. februar 1918 med Gudrum Mortensen, født. Enevoldsen.

Han etablerede sig som købmand i 1920 og erhvervede i 1923 ”Borgerskab som Detailhandler i Skanderborg Købstad "uden ret til Handel med stærke Drikke”. På det tidspunkt var der 14 købmandsbutikker på Adelgade.


Fjet-Morten

Som så mange andre i Skanderborg fik købmand Mortensen et øgenavn – Fjet-Morten. Han var en dygtig købmand, men passede godt på varerne (Fedtet, ville nogen måske sige). På den anden side kendes der også mange eksempler på, at snusfornuft og retfærdighed – måske behændighed – var blandt hans egenskaber. Under 2. verdenskrig var det i hvert fald almindeligt, at hans faste kunder kunne knibe uden om rationeringen og få varer som kaffe, sukker og endda tobak under disken. Desværre blev det på et tidspunkt opdaget af kriminalbetjenten, hvilket bekom andre på politistationen meget ilde, fordi flere af de ansatte også var vant til at gå ind og få de eftertragtede varer. Der fortælles en anekdote om hændelsen: Købmand Mortensen havde nogle slemme knægte – lærlinge, bude. En aften under krigen blev der stjålet en hel del i butikken. Kriminalbetjent Frost Larsen kom og undersøgte kontoret. Der var hugget tobak og penge. ”du har et mørklægningsgarden med hul i, og der er sat pap for”, sagde betjenten. ”Ja”, svarede købmanden. ”Det gør vi altid på grund af hullet”. ”Men den, der har været her, vidste så, at det pap skulle sættes for hullet igen…” bemærkede betjenten. Så var det nemt at regne ud, at det var bydrengen. Han røg i spjældet. Men kort efter røg Mortensen også afsted, for betjenten fandt jo en masse varer, som han ikke måtte handle med. Da Mortensen kom ind på fængselsgangen, så råbte de andre: ”Nå, kommer du nu endelig, Fjet-Morten!”

Købmænd i Skanderborg. Fra venstre L. Mortensen, Waage Petersen, A. Wendelbo, J.P. Møller, Leo Pedersen og Rich. Nielsen. Foto: Scharling. Ca. 1950.

Købmandsbutikken på museum

Laurits Mortensen drev sin lille købmandsbutik i næsten uændret form fra 1923 helt frem til 1970erne, hvor han gik på pension, og butikken lukkede. Skanderborg Museum på Adelgade 5 i den gamle dommergård overtog interiøret fra Købmand Mortensen butik sidst i 1970erne. I første omgang blev det stillet op i indgangsrummet på museet og fungerede i en årrække som billetsalg og museumsbutik.

Købmand Mortensens forretning efter lukningen, 1975.
Powered by MediaWiki