Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Ladegaarde Mejeri

Fra Skanderborg Leksikon

Linje 1: Linje 1:
-
Ladegaarde Mejeri blev drevet af mejerifamilien Jessen fra 1906-1953.
+
Ladegaarde Mejeri blev drevet af [[mejerist Jes Christian Jessen]] og hans hustru [[Margrethe Marie Jessen]] fra 1906-1953.
[[Fil:Ladegaarde Mejeri 1.jpg|400px|thumb|right|Ladegaarde Mejeri]] 
[[Fil:Ladegaarde Mejeri 1.jpg|400px|thumb|right|Ladegaarde Mejeri]] 
-
Mejerist [[Jes Christian Jessen]] blev født d. 5. april 1880 i Kolding som søn af snedker Julius Jessen og hustru Andrea Vittendorf. Som 14-årig kom han i lære hos den højt ansete bestyrer af Brørup Andelsmejeri, Jens Justesen. Herfra lod han sig indskrive på Ladelund Mælkeriskole, hvor han senere var mejerist i syv år.  
+
Mejerist [[Jes Christian Jessen]] ankom til Skanderborg som mejerist d. 1. maj 1906. Ladegaarde Mejeri i Skanderborg. Mejeriet var på det tidspunkt under ledelse af mejeriforpagter Storm fra Skørring. I 1906 blev mejeriet grundlagt som fællesmejeri.  
-
Umiddelbart efter tiden på mælkeriskolen, var Jes Jessen marinesoldat i en tid, hvor han blandt andet sejlede med skibet Hejmdal på togt til Island.  
+
Jes Christian Jessen arbejdede som bestyrer i ti år, før han overtog det i forpagtning i 1916, samme år som det blev et andelsmejeri. I maj 1921 købte Jessen det, og drev det som ejer resten af sit liv. Han var dygtig til sit erhverv, og modtog i 1928 sølvmedaljen i smør.  
-
Efter soldatertiden blev Jessen bestyrer på Marselisborg mejeri, i Aarhus, indtil han d. 1. maj 1906 kom til Ladegaardenes Mejeri i Skanderborg. Ladegaardenes Mejeri var på det tidspunkt under ledelse af mejeriforpagter Storm fra Skørring. I 1906 blev mejeriet også grundlagt som fællesmejeri.
+
I 1931 indvejede mejeriet ca. 0.75 mio. kg sødmælk og producerede ca. 15.750 kg smør årligt. Mælken og de ca. 7320 kg smør solgte Jessen i bysalg, og resten af smørret blev solgt videre til grossister. Ost produceredes ikke på Ladegaardens Mejeri, men de producerede 12-1500 liter flødeis årligt.
-
Jes Christian Jessen overtog mejeriet i forpagtning i 1916, samme år som det blev et andelsmejeri, og han købte det i maj 1921. Han var dygtig til sit erhverv, og modtog i 1928 sølvmedaljen i smør.
+
-
Lidt om mejeriet i tal: I 1931 indvejede mejeriet ca. 0.75 mio. kg sødmælk og producerede ca. 15.750 kg smør årligt. Mælken og de ca. 7320 kg smør solgte Jessen i bysalg, og resten af smørret blev solgt videre til grossister. Ost produceredes ikke på Ladegaardens Mejeri, men de producerede 12-1500 liter flødeis årligt.
+
[[Fil:Ung J. C. Jessen.jpg|200px|thumb|left|Mejeribestyrer Jes Christian Jessen, ca. 1906]] 
[[Fil:Ung J. C. Jessen.jpg|200px|thumb|left|Mejeribestyrer Jes Christian Jessen, ca. 1906]] 
Linje 14: Linje 12:
Jes Christian Jessen og Margrethe Marie blev gift den 27. april 1906 i Vamdrup sogn i Ribe Amt. Et par dage senere, den 1. maj begyndte Jes Christian ved Ladegaarde Mejeri, så Marie var med fra starten.  
Jes Christian Jessen og Margrethe Marie blev gift den 27. april 1906 i Vamdrup sogn i Ribe Amt. Et par dage senere, den 1. maj begyndte Jes Christian ved Ladegaarde Mejeri, så Marie var med fra starten.  
-
[[Margrethe Marie Jessen]] blev født den 9. oktober 1880, og var datter af gårdmand Christian Nielsen og hustru Anne Kathrine Andersen i Vamdrup. Hun brugte selv kun sit ene fornavn, Marie, og det er derfor, at det kun er et enkelt ”M” indgraveret på parrets sølvbryllupsske.
 
-
Sølvbrylluppet faldt sammen med J. C. Jessens 25 års jubilæum på Ladegaardenes Mejeri. Skanderborg Amtsavis bragte den 27. april 1931 en artikel i anledning af jubilæet. Heri blev Jessen beskrevet som en mand med gode menneskelige egenskaber, der havde resulteret i mange gode venskaber i Skanderborg igennem årene. Der stod også at: ”Hans gode Humør og djærve, usnobbede Væsen gør ham til en velset Gæst i alle Lejre”.
 
-
I samme artikel stod der også, at parrets sølvbryllup blev fejret hele dagen med blomster, gæster og en Sølvbryllupsfest med middag i Haandværkerforeningen (Adelgade 35 red.).
 
-
Parret fik seks børn: Laura Margrethe fra den 10. februar 1907, Thomas Julius fra den 8. februar 1908, Holger fra den 8. august 1909, Alfred fra den 19. november 1910, Christian fra den 23. januar 1912, Anna Pauline fra den 10. december 1915 og Harald fra den 9. februar 1916.
 
-
 
Jes Christian og Marie Jessen nåede desværre ikke at fejre guldbryllup sammen. Jes Christian døde pludseligt lørdag den 28. november 1953, på Skanderborg Sygehus, efter en hjerneblødning.  
Jes Christian og Marie Jessen nåede desværre ikke at fejre guldbryllup sammen. Jes Christian døde pludseligt lørdag den 28. november 1953, på Skanderborg Sygehus, efter en hjerneblødning.  
-
Efter Jessens død blev mejeriet nedlagt i 1954, og hans hustru blev boende på gården i tre år, indtil hun i 1956 solgte den til Otto Larsen fra Solbjerg. Gåden blev solgt med alt mejeri-inventar, og på skødet står der, at det fortsat var muligt at drive mejerivirksomhed på adressen, men det endte det ikke med. I dag er gården nedrevet, men den lå omtrent der, hvor [[Edelsborg]] (Edelsborgvej 17B) er i dag.  
+
Efter Jessens død blev mejeriet nedlagt i 1954, og hans hustru blev boende på gården i tre år, indtil hun i 1956 solgte den til Otto Larsen fra Solbjerg. Gården blev solgt med alt mejeri-inventar, og på skødet står der, at det fortsat var muligt at drive mejerivirksomhed på adressen, men det endte det ikke med. I dag er gården nedrevet, men den lå omtrent der, hvor [[Edelsborg]] (Edelsborgvej 17B) er i dag.  
-
Efter Jes Christian Jessens død deltog Marie i 1954 i grundlæggelsen af [Skanderborg Mejeri] på Adelgade 41b, i gården bag det, der senest har været restaurant Frederik 2.  
+
Efter Jes Christian Jessens død deltog Marie i 1954 i grundlæggelsen af [[Skanderborg Mejeri]] på Adelgade 41b, i gården bag det, der senest har været restaurant Frederik 2.  
-
Den ældste søn, [[Thomas Julius Jessen]] blev mejeribestyrer. En anden søn, [[Alfred Jessen]], var også involveret i arbejdet på mejeriet.
+
Den ældste søn, [[Thomas Julius Jessen]] blev mejeribestyrer på Skanderborg Mejeri. En anden søn, [[Alfred Jessen]], var også involveret i arbejdet på mejeriet.
-
Marie Jessen sad i bestyrelsen af Skanderborg Mejeri frem til sin død i 1960 på Plejehjemmet i Skanderborg. I nekrologen i avisen blev Marie Jessen beskrevet som en virkelysten og energisk kvinde, som var med i arbejdet på mejeriet fra tidlig morgen til sen aften. Det nævnes også, at hun var en uvurderlig støtte for sin mand, samt at hun var en dygtig kvinde, der havde skabt stor respekt om sit navn og sin person, og “man vil paa denne egn mindes hende og hendes mange gode menneskelige egenskaber længe. Hun efterlader sig det smukkeste eftermæle”.
+

Versionen fra 15. okt 2020, 09:56

Ladegaarde Mejeri blev drevet af mejerist Jes Christian Jessen og hans hustru Margrethe Marie Jessen fra 1906-1953.

Ladegaarde Mejeri
 

Mejerist Jes Christian Jessen ankom til Skanderborg som mejerist d. 1. maj 1906. Ladegaarde Mejeri i Skanderborg. Mejeriet var på det tidspunkt under ledelse af mejeriforpagter Storm fra Skørring. I 1906 blev mejeriet grundlagt som fællesmejeri. Jes Christian Jessen arbejdede som bestyrer i ti år, før han overtog det i forpagtning i 1916, samme år som det blev et andelsmejeri. I maj 1921 købte Jessen det, og drev det som ejer resten af sit liv. Han var dygtig til sit erhverv, og modtog i 1928 sølvmedaljen i smør.

I 1931 indvejede mejeriet ca. 0.75 mio. kg sødmælk og producerede ca. 15.750 kg smør årligt. Mælken og de ca. 7320 kg smør solgte Jessen i bysalg, og resten af smørret blev solgt videre til grossister. Ost produceredes ikke på Ladegaardens Mejeri, men de producerede 12-1500 liter flødeis årligt.

Mejeribestyrer Jes Christian Jessen, ca. 1906
 


Jes Christian Jessen og Margrethe Marie blev gift den 27. april 1906 i Vamdrup sogn i Ribe Amt. Et par dage senere, den 1. maj begyndte Jes Christian ved Ladegaarde Mejeri, så Marie var med fra starten. Jes Christian og Marie Jessen nåede desværre ikke at fejre guldbryllup sammen. Jes Christian døde pludseligt lørdag den 28. november 1953, på Skanderborg Sygehus, efter en hjerneblødning. Efter Jessens død blev mejeriet nedlagt i 1954, og hans hustru blev boende på gården i tre år, indtil hun i 1956 solgte den til Otto Larsen fra Solbjerg. Gården blev solgt med alt mejeri-inventar, og på skødet står der, at det fortsat var muligt at drive mejerivirksomhed på adressen, men det endte det ikke med. I dag er gården nedrevet, men den lå omtrent der, hvor Edelsborg (Edelsborgvej 17B) er i dag.

Efter Jes Christian Jessens død deltog Marie i 1954 i grundlæggelsen af Skanderborg Mejeri på Adelgade 41b, i gården bag det, der senest har været restaurant Frederik 2. Den ældste søn, Thomas Julius Jessen blev mejeribestyrer på Skanderborg Mejeri. En anden søn, Alfred Jessen, var også involveret i arbejdet på mejeriet.

Powered by MediaWiki