Redaktioner - Skanderborg Leksikon
Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Redaktioner

Fra Skanderborg Leksikon

AVISERNE I SKANDERBORG

En notits om redaktionerne cirka 1972

Af journalist Peter Abildgaard, Skanderborg, skrevet august 2012


Min egen redaktionelle verden udgik fra Stiftstidendes kontor, Adelgade 101, fra 15. december 1971 til 13. september 1976.

I denne forholdsvis korte periode nåede jeg også at stifte familie, købe et hus (1977) og få børn, så vi blev boende i Skanderborg, uanset at jeg fra 1976 og resten af mit journalist-liv indtil 2007 arbejdede på hovedredaktionen i Aarhus.

Der var fem avisredaktioner i Skanderborg i 1972, Aarhuus Stiftstidende (Kons.), Midtjyllands Avis (V), Horsens Folkeblad (V), Demokraten (S) og Uge-Bladet (opr. Retsf.)

Journalisterne på de fire dagblade havde et uofficielt samarbejde om rutinestof, f.eks. byttede vi referater fra de banale retssager og udramatiske aftenmøder. Dog skulle man hver især huske at ændre lidt på ordlyden hist og her.

Men ellers var vi hvad angår de vigtige nyheder skarpe konkurrenter, og uanset at journalisterne kunne hygge sig med øl og rafleturneringer på Svend Trøst (Forsamlingsbygningen, Adelgade 87) og i Munkekroens fjerne hjørner, så var vi mange gange spændte på, om de andre nu havde opdaget ens egen fine nyhed om borgmesterens store plan, en vigtig erhvervsvirksomhed eller et spændende menneskes runde fødselsdag.

Min egen redaktion bestod af lokalredaktør Knud V. Johansen (virkede 1970-1979) med kaldenavnet ’Spjæt’, Jens Bloch Hansen (1969-1973), mig selv og skiftende kontorassistenter.

Om den altid fest-søgende ’Spjæt’ skal tilføjes, at han i de gode stunder var en fin stilist og skrev ugentlige betragtninger om livet i Skanderborg, Troldspejlet. De var skarpe som glasskår og blev ventet med interesse af læserne.

Blandt forgængerne som lokalredaktører havde været Stig Thorbjørn Hansen 1965-1970, og Vilhelm Ravnemose.

Blandt journalisterne i årene forud var Peter Thomassen, Stig Andersen (senere TV Avisen), Ulla Castberg, Keld Boserup, Ole Ravn.

Midtjyllands Avis havde fra 1951 haft Jens Kamp som redaktør, så han var journalisternes grand old man og en særdeles hjælpsom kollega. Han havde også engageret sig i mange lokale foreninger især inden for idræt. Efter ham kom Peter Svenningsen i 1976, idet han dog i 1978 skiftede til Stiftstidende og var lokalredaktør til 2008.

Horsens Folkeblads redaktør var Jens Troense (1966-1978).

Demokratens skiftende redaktører var med korte mellemrum Hans-Erik Møller-Hansen tiltrådt 1969, Bent Knudsen 1972, Flemming Sejersen, Niels Fensten Madsen 1973. Hans- Erik Møller-Hansen gik med bindesløjfe, havde et fint skæg og lagde vægt på det med bindestregerne i sit navn. Derfor blev han kærligt kaldt binde-stregen eller bindeskægget. Flemming Sejersen kom med et journalistisk ry fra Faaborg for at have afdækket magtspillet blandt byens spidser uden om byrådet. Han blev kort efter ankomsten hentet til Aarhus for at blive Demokratens sidste chefredaktør. Avisen lukkede i august 1974.

Blandt tidligere redaktører havde været Hans Rasmussen 1901 (senere medlem af Folketinget og formand for Folketinget), Hans R. Knudsen 1936 (senere minister), Wilh. Dupont 1940 (senere borgmester i Skanderborg, hhv. folketingsmedlem).

Uge-Bladet var familieejet af stifteren Peter Knudsen og hans søn, Carsten Knudsen. I 1970 bedrev man ikke opsøgende journalistik, men trykte indleverede nyheder og referater. I midten af 1970’erne ansatte bladet en journalist. Uge-Bladet blev i 2007 opkøbt af Stiftstidende og den berlingske aviskoncern.

Powered by MediaWiki