Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Skanderborg Friluftsteater

Fra Skanderborg Leksikon

 
Linje 31: Linje 31:
Skanderborg historiske arkiv.
Skanderborg historiske arkiv.
-
[[Kategori:KULTUR & FRITID]]
+
[[Kategori:KULTUR & FRITID]] [[Kategori: Besættelsen]] [[Kategori: Uddannelse]]

Nuværende version fra 19. maj 2021, 11:59

Teaterplakat fra 1931.
Teaterplakat fra 1931.
Festivalplakat fra 1980.
Festivalplakat fra 2002.

Skanderborg Friluftsteater blev opført i 1928 i Skanderborg Dyrehave. Anledningen var, at De jyske Landboforeninger henlagde de årlige ungskuer til Skanderborg, og i den anledning havde man brug for underholdning.

Ideen til et friluftsteater kom fra kgl. operasanger Lars Boe, der havde erfaringer fra et friluftsteater i Viborg. Byrådet var positiv indstillet og fandt hurtigt en velegnet plads med god akustik i Dyrehaven. Pladsen blev ryddet og landboforeningerne sørgede for opbygning af siddepladser til 4000 personer, ståplads til 10-12.000 personer, en orkestergrav til 60 mand samt en scene på størrelse med Det kgl. Teaters med omklædningsrum til 100 personer.

Indvielsestalen blev holdt af undervisningsministeren og åbningsforestillingen blev operaen ”Liden Kirsten”, som teatret opførte for første gang i det fri med stor succes foran ca. 20.000 tilskuere.

I de følgende år fortsatte opførelserne med gæstespil af Det kgl. Teater, hvor man kombinerede skuespil og ballet. Det var ”Eventyr på fodrejsen”, ”Hellig tre kongers aften”, ”Elverhøj” under overværelse af regentparret, ””Der var engang”, ”Hagbart og Signe” og sidst ”Moderen” i 1935, hvor ungskuerne flyttede til Skive.

I 1937 i forbindelse med landsudstillingen kom Det kgl. Teater igen til byen og opførte operaen ”Bajads”.

I 1940'erne blev der afholdt sangkonkurrencer mellem skolerne i oplandet og Skanderborg.

Fra foråret 1944 til befrielsen beslaglagde den tyske Værnemagt Dyrehaven til hovedkvarter for Luftwaffe i Danmark. Friluftteatret blev totalt spoleret, da man skulle bruge brædderne til gangstier. Teateret blev genopbygget i noget reduceret skikkelse og i de følgende år blev der afholdt adskillige amatørteaterforestillinger, koncerter, afholdsstævner, sanger- og sommerstævner.

Publikumsinteressen var efterhånden dalende og i 1969 ophørte aktiviteterne.

Forholdene ændrede sig radikalt til det bedre, da Danmarks Smukkeste Festival tog over i 1980. Musikfestivallen udviklede sig til landets næststørste musikfestival med hen ved 50.000 tilskuere. Med udgangspunkt i friluftsteatret satte festivallen for alvor Skanderborg på Danmarkskortet med stor betydning for byen med mange foreninger, der tjener penge på frivilligt arbejde og festivallen som kulturelt fyrtårn og et meget værdifuldt brand for byen.


Kilder:

Skanderborg – kalejdoskopisk set – 1908-2008, s. 114-125.

Skanderborg historiske arkiv.

Powered by MediaWiki