Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Lysthuset Mont Blanc

Fra Skanderborg Leksikon

Familien Bruun fotograferet i begyndelsen af 1900 tallet på verandaen ved lysthuset på Vesterskovvej.

I 1902 opførte en af byens førende købmand Oscar Bruun på Vesterskovvej et stort, grundmuret lysthus omgivet af en smuk have.

Oscar Bruun ejede den store forretningsejendom på det sydlige hjørne af Adelgade og Møllegade med en stor pakhusbygning i baghaven. I dag Adelgade 85A. Her blev der handlet både en gros og detajl og lokalhistorikeren L.Thane karakteriserede Bruun i 1909 med ordene: forretningsmand til fingerspidserne..som arbejder strengt fra morgen til aften og betegnede forretningen som en af de største af sin slags i Jylland.

Lysthuset lå således et stykke vej fra købmandsgården. Det lå højt placeret og fik derfra det pompøse navn Mont Blanc.

Jommer Christiansen fortæller om huset og dets indretning: Haven var smukt indrettet og med hensynstagen til både voksne og børn. Her var smukke blomsterrabatter og bede til roser. Her var en stor græsplæne i hele havens længde og ved den ene side en afslutning med et lindelysthus. Der var blomster, både i busker og bede, og her var frugtbuske og frugttræer og en mindre urtehave. Og hver af børnene havde også sin lille have, som de kunne anlægge og dyrke, ganske som de selv ville. Lysthuset lå øverst i haven. Det indeholdt en ret stor stue med fast skab til porcelæn og sager, og der var en veranda med faste bænke og løse borde. Også på trappens trin kunne man sidde og kigge ud over haven. Bag stuen lå køkken med fast bord og komfur og brændekasse og alt køkkenudstyr, så man ikke behøvede at medbringe kaffe i haven, andet end kaffedåse, fløde og brød. Fra køkkenet førte en dør ud i haven. Ved siden af køkkenet var et wc, og ude i haven eller gården stod en lille pumpe.

Lysthuset, der lå Vesterskovvej 23C, blev nedrevet i 1969.Kilder:

Helle Reinholdt: Dengang. 2009.

Skanderborg Historiske Arkiv

Powered by MediaWiki