Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Mesing Kirke

Fra Skanderborg Leksikon

Mesing Kirke, der ligger i udkanten af byen, er opført omkring år 1200 og bestod oprindeligt kun af skib og kor. Våbenhuset og tårnet – et såkaldt styltetårn - er tilføjet i slutningen af middelalderen. Styltetårnet er karakteristisk for kirker i Djursland og i Århus Stift. I samme periode er skibet og korets hvælvede lofter bygget. Kirkens vinduer fik deres nuværende form og størrelse i løbet af 1880erne.

Mesing kirke i 2013

Stoleværket i kirken er udskiftet flere gange i tidens løb, og har iflg. regnskaberne omfattet bl.a. en flytbar brudestol (1687) og en lukket stol (1741) som byens murermester Niels Andersen fik bygget til sig selv og betalte 8 skilling om året for at benytte. Prædikestolen er fra 1613.

Den romanske døbefont er kirkens ældste inventar. Døbefonten, der er lavet af rødlig granit, har løvefigurer, som adskiller sig fra egnens øvrige løvefonte. Kirkens alterkalk er fra 1684 og bærer både navne og våbener for giverne, overførster Petter Zeibiegh og hustru Margaretha von Gabbels, som på den måde sikrede sig begravelsesplads i kirkegulvet.

Orgel, der er fra slutningen af 1800-tallet, har en meget speciel og pladskrævende ventilopbygning, og er det eneste af sin art i Danmark med denne komplicerede konstruktion, som ellers kun kendes fra renæssance tidens orgelbyggeri.

I 1723 blev Mesing Kirke solgt til kongen og lagt ind under Skanderborg Rytterdistrikt efter at have været på private hænder i flere år. Rytterdistriktet bortauktionerede sine kirker i 1767, og Mesing kirke blev købt af amtsfuldmægtig Hans Lauritsen, der et år senere overdrog den til sognebeboerne. I 1910 overgik kirken til selveje.


Kilder

"Danmarks Kirker, Århus Amt", Nationalmuseet

Mesing kirke, vengmesing.dk

Powered by MediaWiki