Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Lysthuset NO NAME

Fra Skanderborg Leksikon

Margrethe og Johannes Brunschvig i døren til lysthuset bag Adelgade 61 ca. 1920.

Lysthuset blev bygget i 1892 i haven bag forhuset på Adelgade 61 i Skanderborg. Det blev opført af Johannes Brunschvig Petersen, der havde sin barber- og frisørforretning i forhuset.

Huset kostede 140 Kr. og blev bygget af tømmermester og snedkermester Søren Rasmussen Pedersen Overgaard, Skanderborg, som i sit regnskab anfører det som ”Barber Petersen Havestue”. Huset måler 3,50x3,75m. i grundplan og ca.3,80 m. højt.

Det var malet mørkegrøn udvendigt, havde tre vinduer med hvidmalede rammer, det ene forsynet med skodder. I midten af den ene væg en stor, todelt dør. Taget var belagt med pap og øverst over den ene gavltrekant med fine udskæringer sad et fornemt, stjerneformet spir i zink. Den indvendige beklædning var i lakeret træ.

Her har været tale om et almindeligt, lille hus i tidens stil, og det har sikket fungeret som et yndet åndehul for ægteparret, når der kunne holdes pause fra betjeningen i forretningen og husførelsen.

I 1962 blev den bagerste del af grunden til Adelgade 61, og hermed havehuset, solgt fra, hvorefter det blev flyttet til grunden bag Adelgade 65.

Her stod det indtil 2006, hvor ejeren Jørgen Nielsen forærede det let forfaldne 100 år gamle hus til Skanderborg Museum, hvor det nu er opstillet i museumshaven.


Kilder:

Helle Reinholdt: Dengang. Historier fra Skanderborg-området. 2009.

Skanderborg Historiske Arkiv

Powered by MediaWiki