Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Skanderborg Festival (Smukfest)

Fra Skanderborg Leksikon

Plakat fra Danmarks Smukkeste Festival, 2002.


Skanderborg Festival (også kendt som Smukfest eller Danmarks Smukkeste Festival) er en musikfestival, beliggende i Skanderborg Dyrehave, der afholdes over flere dage hver sommer. Festivalen blev afholdt første gang i 1980 som en endagsfestival under navnet “Skanderborg Musikfestival”. Smukfest er Danmarks næststørste musikfestival med op til 50.000 gæster dagligt i festivaldagene i august.


Indholdsfortegnelse

Skanderborg Friluftsteater

Selvom Skanderborg Festival blev afholdt første gang i 1980, kan baggrunden for festivalens placering faktisk spores tilbage til 1928. Her blev der afholdt store dyrskuer i Skanderborg, hvor de bedste husdyr fra hele Jylland skulle udstilles og konkurrere om præmier. Det var en stor begivenhed, der foregik over flere dage, og som havde op mod 50.000 besøgende. Man ønskede at underholde alle de mennesker, der besøgte Skanderborg, og man fik derfor bygget en scene i Dyrehaven.

Skanderborg Friluftsteater, 1928.

Scenen fik samme mål som Det Kongelige Teater i København, da man ville have, at Det Kongelige Teater skulle komme og lave teater, opera og ballet. Der var 4000 siddepladser, 12.000 ståpladser, en orkestergrav til et orkester på 60 musikere og et omklædningsrum til 100 mennesker. Den 11. juli 1928 blev [Skanderborg Friluftsteater] indviet. Under 2. Verdenskrig besatte tyskerne Dyrehaven og ødelagde teatret. Efter krigens afslutning blev scenen atter sat i stand, men nu med kun 1600 siddepladser.


Plakat fra Skanderborg Musikfestival 1980.

Skanderborg Festivalklub

I slutningen af 1970’erne besluttede nogle unge mænd fra Skanderborg, at de ville lave en musikfestival i Dyrehaven. Det var oplagt, da pladsen og scenen allerede var der. I juni 1980 stiftede de unge mænd foreningen Skanderborg Festivalklub, en non-profit forening, hvor et eventuelt overskud skulle gå til kulturstøtte i Skanderborg. De første to år gav festivalen underskud, men efter at lokale kræfter bakkede projektet op økonomisk, gav festivalen overskud i 1982.


Den første festival

Den 5. juli 1980 blev den første festival afholdt. Der var gratis adgang til festivalen, der blot varede én dag fra kl. 13.00-20.00. Man mener, at omkring 600 gæster deltog i festivalen, hvor man kunne høre følgende bands: Kurt, Fræche Bande, Thunderbirds, Spam Band, Sabrock, Bocachio og Luna. En del gæster gik dog hjem før tid grundet regnvejr.

Festivalens faciliteter bestod af en scene, en skurvogn, to telte med salg af hhv. pølser og øl og en lille bod, hvor man kunne købe myggebalsam og grammofonplader med bandet Luna. Festivalens toiletfaciliteter bestod af to toiletspande, der stod for enden af skurvognen. Når spandene var fyldt, måtte man selv sørge for at tømme dem i et hul i jorden.


Walther-skulptur, 2009.

Maskotten Walther

Skanderborg Festival har sin egen maskot, nemlig FestiWalther (i daglig tale: Walther), som blev introduceret ved festivalens begyndelse i 1980. Walther er blevet symbol på festivalens værdier og en helt særlig ånd, den såkaldte Waltherånd. Den dækker over at skabe en smuk festival i fællesskabets, kærlighedens og samværets ånd, og at gøre det i respekt for og med hensyntagen til omgivelserne.

Walthers tilknytning til og betydning for festivalen tager afsæt i legenden om ham, der blev nedskrevet i 1995. Ifølge legenden blev en lille troldesøn født i 1579 i de dybe bøgeskove tæt på et sted, som menneskene snart skulle komme til at kalde Skanderup Sogn. Troldesønnen blev døbt Waltidur Festismuk Kærligkys Ølimund Rockilund Trold. Han havde en ganske normal troldebarndom, men han brugte meget tid på at hoppe op og ned, svinge med sit lange hår og skrige “Rocki Rocki Rocki”. Ifølge legenden var det Walther, der begyndte at hviske skøre idéer i øret på nogle mennesker, der sov, da hans troldeforældre var til troldekongres i Norge i 1979. De unge mennesker begyndte derfor at planlægge en fest i den nærliggende bøgeskov, uden at vide, hvor idéen rigtig kom fra. De vidste dog, at den lille trold, som nogle af dem havde set i bøgeskoven første gang, der blev gjort klar til fest, skulle være festens maskot.


Formål og målsætninger

Skanderborg Festivalklub er den forening, der arrangerer hvert års Smukfest. De arbejder ud fra bæredygtighedens tre ben - social, økonomisk og miljømæssig. De to førstnævnte er blandt de grundsten, festivalklubben er bygget op omkring.

Formålet med Skanderborg Festival er nedskrevet i Skanderborgs Festivalklubs vedtægter, hvor fokus på fællesskab, kærlighed, samvær, hensyntagen og plads til forskellighed står som vigtige fokuspunkter.

Skanderborg Festival planlægges og afholdes med udgangspunkt i følgende formålsparagraf:

§2.1. Mindst en gang årligt skal Skanderborg Festivalklub afholde en helt særlig, smuk festival i fællesskabets, kærlighedens og samværets ånd – og gøre det i respekt for og med hensyntagen til omgivelserne, både når det angår naturen vi fester i og ved at være en inkluderende virksomhed med plads til forskellighed blandt medarbejdere og frivillige. Walther er festivalens maskot, og skal som sådan benyttes jævnligt i både gæste- og medhjælper-regi.
(Skanderborg Festivalklubs vedtægter, 2014).


Smukfest anno 2023

I 2023 blev Smukfest afholdt 2.-6. august. Festivalen havde 60.000 daglige besøgende, herunder 15.000 medhjælpere, og en festivalby på størrelse med Fredericia. Til festivalen hører 13 forskellige campingområder, herunder KærligHeden og Skovlunden, som huser alle gæster fra nær og fjern. Torsdag d. 27. juli blev der meldt totalt udsolgt til festivalen for første gang nogensinde.

Festivalgæsterne kunne i løbet af festivalen opleve op mod 200 artister og bands fra ind- og udland. Blandt musikerne kunne man bl.a. finde Tobias Rahim, Imagine Dragons, Artigeardit, Ava Max, Benjamin Hav & Familien, Christopher, D-A-D, HUGORM, Jason Derulo og MØ.


Bibliografi

  • Maarbjerg, Jens. Skanderborgs historie. Kend din by. Fra istid til nutid. Skanderborg Museumsforening, 2008.
  • Trap Danmark. Trap Danmark: Skanderborg Kommune. Trap Danmark A/S og Gads Forlag A/S, 2020.
Powered by MediaWiki