Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Skolebadeanstalten

Fra Skanderborg Leksikon

Skolens badeanstalt ved Alleen fotograferet ca. 1950.


Skolebadeanstalten lå i 80 år nedenfor Alleen fra 1884-1964.

På Historisk Arkiv har vi nogle erindringer derfra:


Indholdsfortegnelse

Svømmeundervisning med præmier.

Kommuneskolen havde en badeanstalt en tre fire haver syd for min bedstefars store grund. Her lærte skolens børn at svømme, hvad vi fra Realskolen misundte dem meget. Vi måtte lære det privat af Dansemester Sørensen. Efter et sådant sommerkursus fik vi præmier: 1.præmier til alle, uanset om vi kunne svømme eller ej! Præmierne bestod altid af det samme: En fiskesnøre med prop, rullet op på et stykke pap.


Sømmelighed mellem kønnene

I skolernes ferier var badeanstalten åben nogle timer, hvor skolens elever frit kunne komme og tumle sig. der var jo ingen lærere tilstede, der var heller ingen livreddere, et dengang vist ukendt begreb, men til at holde opsyn var der en gammel mand og en gammel kone. Det var før, der var noget, der hed aldersrente, så de tjente vel lidt ved at holde tilsyn og sørge for, at alting gik sømmeligt til mellem de to køn. Det lykkedes nu ikke altid lige godt, hvad jeg og Wilhelm, min kammerat fra realskolen, konstaterede, når vi kiggede ind ad sprækkerne på badeanstaltens gamle bræddevægge!

Fra badeanstalten 1959-60.


En drukneulykke på badeanstalten.

Pludselig forstummede al den muntre råben og skrigen, og så kom politi og ambulance gennem Alleen. jeg gik nede i haven engang, da vores nabo, Grumstrup, kom løbende for at hente min bedstefar, der skulle hjælpe med at finde en pige, man mente måtte ligge på bunden. Jeg fulgte min bedstefar ned til søen, hvor vi havde et hus med redskaber i den ene halvdel og en gris, der blev fodret op til jul, i den anden.

Jeg ser endnu for mit indre blik, så mange år efter, den gamle alvorlige mand, stå og rigge en fiskestang til. "Hvorfor sætter du trekroget på, bedstefar?"

"Tror du, at jeg vil ligge og rode med en pind, ligesom politiet gør?" var hans svar. Kort tid efter fik hans kroge fat i pigens badedragt. Hun var fundet og blev bragt op, død.


Kilde:

A.O.Pedersens erindringer. Skanderborg Historiske Arkiv.

Powered by MediaWiki