Navigation | Vedligeholdelse | Seneste ændringer | Sidelister | Værktøjer |
Personlige værktøjer
Nørregade
Fra Skanderborg Leksikon
Nørregade er en forlængelse af Skanderborgs hovedgade, Adelgade, og den gamle indgangsvej til Skanderborg fra nord.
På venstre side ligger den højtbeliggende Skanderup kirke, som har været et fikspunkt, der kunne ses fra store dele af Skanderborg, og på højre side villabebyggelse mod søen.
Nørregade er en væsentlig del af byens identitet.
Kirken, der lå i landsbyen Skanderup, er fra 1100 tallet, og den lå i den nordlige ende af Skanderborg Sø. Kirken er nævnt første gang i 1176.
Slottet som byggedes syd for byen, kaldtes Skanthorburg, Skanderborg, efter kirken, og navnet gik over på byen, der voksede op i læ af slottet.
Under belejring og forsøg på at indtage borgen faldt Niels Ebbesen her i 1340. Ved Nørregades udvidelse i 1921 fandtes en mængde skeletter, ca. 2000, som formentlig stammer fra slaget, hvor Niels Ebbesen faldt.
Nørregade blev officiel landevejsgade i 1830’erne, hvor der blev ført en ny hovedlandevej fra syd gennem Dyrehaven til Adelgade og videre ad Nørregade mod Horsens.
Omkring og lige efter 1900 tallet kom- bortset fra kirken - den første bebyggelse i gaden. Det var en tømrermester Holm, der stod for opførelsen af flere af ejendommene, og efter ham kaldtes gaden for Holmsgade. Beboerne søgte i 1902 at få navnet Sølystgade i stedet, men byrådet besluttede sig i stedet for navnet Nørregade.
Gadens østside blev bebygget med herskbabsvillaer, dobbelthuse og mod syd etageboligbebyggelse i 3-4 etager. Både villaer og etagehuse har lange smalle grunde til Skanderborg Sø. Vestsiden domineres af skrænten op mod den hvide kirkegårdsmur og kirken.
Nørregade 24-26 , bygget i 1920, er formentlig den første ejendom som arkitekten C.F.Møller har tegnet.
Fra 1950 til 1988 lå Kino-Teateret her på adressen Mindet 7.
Kilder:
Leif Juul Pedersen: Skanderborg i gamle postkort. 1997
Kommuneatlas Skanderborg. 1998.