Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Adelgade 61

Fra Skanderborg Leksikon

Brunschvig-Petersens Barber og Frisørsalon 1896
Tegning af ombygning af huset 1896

Adelgade 61 var et iøjnefaldende historicistisk dekoreret byhus, der lå, hvor Skanderborg Citycenter eller Bloms Butikkers indgangsparti nu (2011) opføres. Fra 1969 til 2009 havde brugskunst- og tøjforretningen Anbi adresse i byhuset. Efter forretningens lukning blev huset i 2010 nedtaget af købstadsmuseet Den Gamle By med henblik på en genopsætning i museets areal i Århus.

Det meget smalle hus på bare 4,5 meters bredde blev opført i 1896 af barber Johannes Brunschvig Petersen som afløser for et ældre lavt hus, som han havde overtaget efter sin far. I det nyopførte hus indrettede Brunschvig Petersen en barbersalon i stuen og en lejlighed på første sal og loftet til sig selv og siden sin kone.

Huset fremstod i begyndelsen af 1900-tallet meget moderne med gaslygter og fra 1919 elektricitet samt telefon fra 1908. Indvendigt var det smukt dekoreret med et glasloft i barbersalonen og et sjældent kassetteloft i træ i lejligheden, hvor møblementet fremstod som en blanding af nyrokoko og klunkestil. Brunschvig Petersen yndede i humoristisk stil at annoncere sin lille barber- og frisørforretning således: Det største og eleganteste Lokale her på Pladsen, som nu er forsynet med Glasloft og 15 Spejle.

I det ydre fremstod især facadens bueformede kvist over karnappen dekorativ. Buen eksisterede frem til 1964, hvor den pga. nedstyrtningsfare blev erstattet af en trekantet kvist uden dekorationer.

Brunschvig-Petersens Vin- og Tobaksforretning 1925
Interiør fra Anbi. Ophørsudsalg dec. 2009

I tiden omkring Første Verdenskrig udbyggede Johannes Brunschvig Petersen sin barbersalon til også at omfatte salg af tobak, vin og spiritus, hvorefter erhvervet som barber langsomt trådte i baggrunden. En periode i mellemkrigstiden drev han også en badeanstalt i kælderen, hvilket var en følge af, at der i 1926 blev installeret centralvarme i huset og opsat et badekar på løvefødder.

Johannes Brunschvig Petersen døde i 1948, hvorefter huset blev overtaget af Rasmus Peter Nørgaard, der drev tobaksforretningen videre til sin død i 1959.

Gennem 1960’erne fulgte en række ejerskifter. I 1969 indrettede Anni Skov og Bitten Schaumburg Pedersen brugskunstforretningen Anbi i stuen og på første sal, hvor lejligheden blev nedlagt. Siden blev forretningen i 1975 overtaget af en af de ansatte, Herdis Myrthue, der drev forretningen videre til 2009 og udviklede den til primært at være tøjbutik.

Anbi fotograferet dec. 2009 kort før nedtagning

Ved lukningen i 2009 blev Adelgade 61 og to nabohuse købt af investorerne bag Bloms Butikker for at gøre plads til centrets indgangsparti mod gaden. Huset var dermed nedrivningstruet, men blev reddet af købstadsmuseet Den Gamle By, der ved den fremtidige genopsætning i museets areal vil indrette det med et interiør, som skal illustrere årstallet 1974.

I haven bag forhuset opførte Brunschvig-Petersen i 1892 et havehus, NO NAME, som i 2003 blev flyttet til museumshaven ved Skanderborg Museum.


Kilder: ===


Kristian Buhl Thomsen: Skanderborghuset : Kulturhistorisk undersøgelse af Adelgade 61, 2010, rapporten findes på Skanderborg Historiske Arkiv.

Powered by MediaWiki