Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Andre stikkere i Skanderborg under besættelsen

Fra Skanderborg Leksikon

Den meste berygtede stikker i Skanderborg var ”Drejeren” med det borgerlige navn Svend Næsted Nielsen, men han var ikke den eneste stikker, der opererede i Skanderborg. I alt kender man til syv stikkere, som opererede i Skanderborg. Fire af dem arbejdede ved Sølund for Luftwaffe.


Indholdsfortegnelse

Erik Buch Nielsen

Erik Buch Nielsen (1928-6.4.1945) var en dansk reservefyrbøder ved Sølund. Hans første angivelse var en kvinde, der solgte fotos af folkestrejken i juli 1944. Han var længe i modstandsbevægelsens søgelys, da han arbejdede som fyrbøder ved Luftwaffe i Sølund samt var blevet set overvåge en boplads, hvor en modstandsmand var gået i skjul. Efter at tre modstandsfolk i foråret 1945 var blevet angivet, valgte man at likvidere Nielsen, da man antog, at Nielsen var ansvarlig for angivelserne. Likvideringen fandt sted 6. april 1945, da Nielsen var på vej hjem fra sit arbejde. På cykel mødte modstandsfolkene Nielsen på Sølundstien ved Vestergade og dræbte ham med tre skud.


”Sukkerdres” Andreas Rasmussen

“Sukkerdres” Andreas Rasmussen (1890/1891-22.9.1944) var en håndværksmester som tit arbejdede sammen med ”Drejeren”. Han var blevet set sammen med “Drejeren” og “Svinedrengen”. Den 18. september 1944, kun fem dage efter “Drejeren” blev likvideret, blev “Sukkerdres” selv likvideret. Han blev skudt ned af en modstandsmand ved Bispetorvet i Aarhus. En tysk marinesoldat havde skudt efter og jagtet modstandsmanden, men han slap fra tyskeren. “Sukkerdres” døde ikke på stedet, men først fire dage senere på hospitalet.


“Svinedrengen” Einar Johannes Kjærsgård Rasmussen

“Svinedrengen”, Einar Johannes Kjærsgård Rasmussen (1923-), var en stikker og schalburgmand, der tit arbejdede sammen med ”Drejeren” og “Sukkerdres”. Hans familie var nazister, og hans far og fire brødre arbejdede også som kollaboratører under besættelsen.

I 1943 blev han medlem af “Landstormen”, som var et forbund af danske nazister, der støttede op om kollaborationen med Tyskland. Her agerede han som stikker, men blev i 1944 optaget i Sommerkorpset, hvor han arbejdede som vagt ved Sølund. Han var kendt for ofte at chikanere skanderborgenserne og opførte sig truende overfor ikke-nazistiske danske arbejdere ved Sølund. “Svinedrengen” og hans familie blev anholdt efter befrielsen.

I det illegale blad “Informationen” blev han fejlagtigt rapporteret kvalt i Slagelse. En uge senere rettede de fejlen: “det var desværre ikke Svinedrengen, der omkom i Slagelse, men en af hans kolleger i Schalburgkorpset” (Klostergaard, 1995, s. 62).


Niels Egon Becker

Becker (-31.12.1944) var en af to stikkere fra Aarhus som tit holdt til i Skanderborg. Ikke meget vides om ham, udover, at han arbejdede på Sølund efter at have aftjent fængselsstraf for tyveri og bedrageri.

Begge stikkere blev beordret likvideret af modstandsbevægelsen. Den 31. december 1944 blev Becker i beruset tilstand anholdt i Aarhus for at have truet folk med sin pistol. Han overbeviste det lokale vagtværn, som anholdt ham, om at han var modstandsmand og fik lov til at gå. Efter at vagterne havde noteret hans legitimationskort og sendt det videre til deres kontakt i modstandsbevægelsen, fandt man ud af, at det var Becker. En gruppe blev sendt efter ham og fandt ham igen i beruset tilstand på Hammel Station og skød ham. Han døde senere på hospitalet.


Arne Dybdal Eriksen

Eriksen (1912/13-) var den anden stikker i Skanderborg fra Aarhus. Ligesom Becker og Nielsen arbejdede han i Sølund og havde, ligesom Becker, også siddet i fængsel for tyveri og bedrageri. Eriksen havde endda ansøgt om at blive en del af HIPO, det dansk-nazistiske politi, men var blevet afvist grundet hans fængselsstraf.

Begge var kendt for at omgås med Sommerkorpset i Skanderborg og ofte var de med til at chikanere skanderborgenserne i beruset tilstand. Eriksen var især kendt for sine raseriudbrud. Der berettes om, at han en aften i et konditori forsøgte at få værnemagten til at lukke butikken ned, efter at han fik forbud mod at drikke alkohol. Han havde også forsøgt at stikke en modstandsmand ved navn Knud Verner Rohrberg, da han genkendte ham i en butik, men Rohrberg nåede at flygte, inden tyskerne og Eriksen nåede tilbage til butikken.

Efter Nielsens attentat gik Eriksen i skjul i frygt for sit eget liv. Han blev anholdt i Aarhus den 10. maj 1945, hvor han blev sendt til Skanderborg for at gå igennem Adelgade med hænderne i vejret. Det vides ikke, hvad der skete med Eriksen efterfølgende.


Hansen

Hansen (første navn ukendt) var en skræddermester, som flyttede fra Odense til Skanderborg i 1943. Hans ophold i Skanderborg var kort, og der vides ikke meget om ham. Han var set under razziaen 9. august 1944 sammen med ”Drejeren” og de tyske soldater. Efter likvideringen af “Drejeren” og da han selv begyndte at modtage dødstrusler, valgte Hansen at flytte til Aarhus, hvor han angiveligt blev anholdt 23. juni 1945.


Bibliografi

  • Klostergaard, Kaj. SKANDERBORG - en by under besættelsen 1940-45. Scandane, 1995.
  • Pedersen, Leif Juul. Historien om Luftwaffes danske hovedkvarter i Skanderborg. Turbine. 2017
  • Skanderborg Historiske Arkiv - Skanderborg Amtsavis kvart. Jan. 1945, 2. januar 1945
  • Skanderborg Historiske Arkiv - Skanderborg Amtsavis Kvart. April 1945, 9. og 11. maj 1945
  • Skanderborg Historiske Arkiv - Skanderborg Amtsavis Kvart. Juli 1944, 23. september 1944
Powered by MediaWiki