Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Poul Steffensen

Fra Skanderborg Leksikon

Selvportræt af Poul Steffensen


Kunstner, maler og illustrationstegner 1866 -1923 nært tilknyttet til Ry, hvortil han flyttede i 1907.

Poul Steffensen blev født i Vejerslev ved Bjerringbro i fattige kår, og han måtte hurtigt ud at tjene som hyrdedreng. Her startede hans karriere, idet han ivrigt tegnede de dyr som omgav ham. Han kom i lære som maler, og som udlært tog han til København og startede sideløbende med arbejdet som malersvend på kunstakademiet.

Han fik nogle billeder antaget på Forårsudstillingen og solgt andre til Illustreret Tidende, og det blev indledningen til en karriere, der gjorde Poul Steffensen til en af de mest kendte illustratorer i Danmark i 1900 tallets begyndelse.

Poul Steffensens styrke lå i hans evne til at levendegøre personer og handling for læseren, og han blev illustrator til utallige børnebøger såsom Robin Hood, Robinso Kruso, Carit Etlars Gøngehøvdingen, Ingemanns romaner, Onkel Toms hytte og mange, mange flere..

En af Poul Steffensens tegninger til Gøngehøvdingen

Poul Steffensen malede også anskuelsesbilleder og billeder med bibelske motiver, således altertavler i Svostrup, Sal, Bjerringbro, Vejerslev, Lemming og Ry m.fl. Motivet i hans malerier var især landskaber ofte med husdyr og i enkelte tilfælde mennesker. Hans kunst var populær i udtryk og udførsel, en folkelig maler der navnlig tiltalte det, som er blevet kaldt den ”jævnere” smag.

I 1907 flyttede Poul Steffensen til Ry og byggede et hus, som han gav navnet ”Parasollen”. Stedet var Klostervej 94, og det blev samlingssted for mange af hans kunstnervenner, der også talte navne som Åkjær og Skjoldborg.

Poul Steffensen ligger begravet på Ry kirkegård. Gravstenen er smykket af et bronzerelief udført af billedhuggeren Elias Ølsgaard.

Poul Steffensen er æresborger i Ry og en vej, Poul Steffensvej, er opkaldt efter ham.

Poul Steffensen i arbejde
Samlemærke med billedserie fra Børnebladet eller Børnevennen som Poul Steffensen tegnede titelblad og mange tegninger til. Ca. 1903.


Kilder

Dansk Biografisk Leksikon

Weilbach: Dansk Kunstnerleksikon

Ry Lokalarkiv.

Powered by MediaWiki