Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Skanderborgs kommunale Søbadeanstalt

Fra Skanderborg Leksikon

Udsigt fra Slotskirkens tårn mod badeanstalten i Guldbryllupsanlægget ca. 1920.

Storesø har altid givet Skanderborgs borgere rig lejlighed til at dyrke badelivet, men organiserede bademuligheder dukkede først op i slutningen af 1800 tallet. I mangel af private badeværelser badede man dengang både for fornøjelsens og hygiejnens skyld.

Badeanstalten blev indrettet i bugten på den nordlige side af Guldbryllupsanlægget. Der solgtes billetter til ikke færre end 3.800 damer og 1.930 herrer i 1903, som var det første år. Efterhånden blev badeanstaltens forfatning så ringe, at kommunen dårligt kunne være det bekendt. Den sidste sæson blev 1930, og da var de badelystne allerede flyttet derfra til pynten udfor Æbelø eller til området nedenfor Vrold Østergård.

På Historisk Arkiv findes en beskrivelse af forholdene under overskriften:

Slimede kasser på den gamle badeanstalt.

Den lå i bugten ved Æbelø. Den var ældgammel og fra en tid, da bestemt ikke alle folk kunne svømme. Så foruden almindelige broer, hvorfra man kunne springe eller gå ned ad en trappe ud i vandet var der Gudhjælpemig af tremmer bygget kasser, man kunne gå ned og sidde i! Tremmerne i disse kasser var med tiden blevet overbegroet med vandplanter, tang og mos, eller hvad det nu var. Når man så betænker, at folk dengang gik på badeanstalten for at blive vasket over det hele, og så sæbede sig ind, inden de trådte ned i kasserne, kan man forestille sig, hvor ulækkert der var i disse slimede kasser.

A.O.Pedersens erindringer

Se også:

Skanderborg Kur- og Badeanstalt

A/S Skanderborg Badeanstalt

Søbadet

Kilde:

Skanderborg Historiske Arkiv


Om sommeren er det ofte meget varmt, konstateres på bagsiden af dette foto fra 1920.
Foto fra badeanstalten i 1930'erne.
Powered by MediaWiki