Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Biografer i Skanderborg

Fra Skanderborg Leksikon

Skanderborgs biograf anno 1998 "Park Bio". Biografen har til huse i Kulturhus Skanderborg

Den første film fremvisning i Danmark foregik på Rådhuspladsen i København den 7. juni 1897 og herefter gik det stærkt, driftige pionerer som for eksempel Peter Elfelt, Constantin Philipsen og Ole Olsen afprøvede de første år med skiftende held mediets formåen, dels med forskellige egenproduktioner og dels ved forskellige typer af forevisninger. Den danske filmindustri bestod på dette tidspunkt lang række mennesker, som i deres fritid byggede kameraer, legede med optage-, redigerings- og fremkaldemetoder samt fremviste resultatet til offentligheden.

Det levende billede var en hobby og en dyr en af slagsen, derfor tog man ofte entré ved fremvisningerne og snart efter begyndte de første forretningsmænd at kunne se et marked. I første omgang turnerede de med filmfremvisninger, men snart begyndte de første egentlige biografteatre at dukke op.

I de første år efter filmes introduktion kunne skanderborgenserne med jævne mellemrum gå en tur på Hotel Phønix eller i Håndværkerforeningens teatersal for at se en af de forestillinger, som rejsebiograferne turnerede land og rige tyndt med. I november 1906 begyndte Nordisk Biografselskab at give forestillinger i byen hver anden uge, det skete netop på Hotel Phønix, hvor også en østriger ved navn Weber gennem nogle år havde vist lysbilleder og små film et par gange om ugen. Samme år havde nogle af byens borgere dannet selskabet Kosmorama, det viste film i Håndværkerforeningen. Det gik hurtigt op for denne gruppe, at der var et godt marked for filmfremvisninger i Skanderborg, året efter lejede de den store sal på Hotel Phønix med det formål for øje at drive en egentlig biograf med daglige forestillinger, dette blev startskuddet til godt og vel 81 års ubrudt biografdrift i byen.

Skanderborgs første tre biografer var som følger:

1907-1908: Kosmorama på Hotel Phønix – Adelgade 44

1908-1950: Kosmorama – Adelgade 123 (119)

1950-1988: Kino-Teateret – Mindet 7

Herefter fulgte 10 år hvor byen ikke havde en biograf. Dette blev der rådet bod på da byen indviede sit nye kulturhus i 1998, her var der indrettet en biograf. Skanderborgs nye biograf startede under navnet Park Bio, i 2010 blev det ændret til Biografen Kulturhuset.

Se evt. artiklen om Ry Biograf

Kilder:

Skanderborg Amts Avis

Schepelern, Peter: ”Dansk filmhistorie”, www.dfi.dk august 2012

Powered by MediaWiki