Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Hotel Skandinavien

Fra Skanderborg Leksikon

Hotel Skandinavien ca. 1905

Hotel Skandinavien eksisterede fra ca. 1854-1949 og lå i 1600-tals gården på Adelgade 23, hvor der har været gæstgiveri siden 1820’erne.


1600-tals gården og det første gæstgiveri

Bygningen, som rummede Hotel Skandinavien, er en af byens ældste, og kan dateres til før år 1614, om end den gennem tiden har undergået mange ombygninger. I 1737 blev gården købt af den adelige major Friederich von Pultz, og Pultzernes gård var formentlig den fornemmeste ejendom i byen mens den var i familiens besiddelse. Ved bybranden i Skanderborg 1746 blev gården raseret af ilden og herefter genopbygget, i 1761 beskrevet som bestående af et bindingsværksforhus i to etager og et sidehus. To-etagers huse med fuld loftshøjde på anden etage var ikke så almindeligt på dette tidspunkt, og i Skanderborg fandtes der kun tre andre to-etagers ejendomme. Efter 1796 havde gården skiftende ejere og undergik flere ombygninger, bl.a. blev den øverste etage taget ned.

I 1821 blev gården købt af Hans Marcussen som indrettede gæstgiveri i bygningen fra omtrentlig samme tid. Efter Marcussens død i 1838 giftede enken sig med examn.jur. Jens Christian Calundan, og gæstgiveriet blev herefter kendt under navnet ”Den gloende kalkun”, hvilket både hentydede til værtens navn og hans store, røde næse. En af Calundans faste logerende i forbindelse med Treårskrigen drillede ofte værten med den røde næse, som den logerende mente måtte stamme fra skabsdrikkeri, og ved en forsoningsfest havde han følgende afskedshilsen til Calundan:

"Farvel Broder, du mit Livs Skabdrikker og mine Dages Kalkun!"


Hotel Skandinavien

Omkring 1854 blev gården købt af Niels Peter Nielsen, og det var formentlig i han tids at gæstgiveriet blev omdøbt til Hotel Skandinavien, vist nok inspireret af Skandinavismen i midten af 1800-tallet, og det var også N.P. Nielsen, som igen tilføjede en ekstra etage på gården. Herefter havde Hotel Skandinavien en lang række af ejere, og undergik flere ombygninger og tilbygninger.

Hestesporvognen i Hotel Skandinaviens have, ca. 1908

Gennem tiden var hotellet centrum for forskellige begivenheder og aktiviteter: I 1881 annoncerede Skanderborg Amtsavis f.eks. for danseskolen på Hotel Skandinavien, og i de politiske stormfulde 1880’ere blev hotellet desuden samlingssted for Vestrefolk, mens byens andet "rigtige" hotel, Hotel Phønix, blev samlingssted for Højrefolk. I en lang årrække var Hotel Skandinaviens ejere tillige forpagtere af Pavillonen i Skanderborg Dyrehave.

Fra hotellets have ved Lillesø blev der tilbudt sejlture på Skanderborgsøerne, og haven rummede en keglebane. Indtil 2. Verdenskrig havde man i vandkanten opstillet en gammel hestetrukken sporvogn fra hovedstaden, som man benyttede som lysthus til gæsterne, og hotellets have dannede ligeledes rammen om koncerter og andet underholdning.

I 1950 blev gæstgiveriet på Adelgade 23 omdøbt til Hotel Slotskroen.






Kilder

"Af Hotel Skandinaviens Historie", Chr. Holtet, ca. 1947 (fotokopi af originalt manuskript, fotokopien findes i Skanderborg Historiske Arkiv: A 2773)

Skanderborg Amtsavis, 31. august 1881

"Skanderborgs historie", L. Thane. 1908, s. 106-107

"Skanderborg i gamle postkort", Leif Juul Pedersen. Europæisk Bibliotek, 1996

Nyt i Skanderborg, 30. juni 1999

"Omkring Skanderborg Dyrehave – indtil skæbneåret 1940", Kaj Klostergaard. Varemægler Peter Klostergaard, 2003, s. 26-27

Powered by MediaWiki