Jens Iversen (Lange) - Skanderborg Leksikon
Flere værktøjer
 
Personlige værktøjer

Jens Iversen (Lange)

Fra Skanderborg Leksikon

Gravsten over Jens Iversen (Lange) i Ã…rhus Domkirke

Jens Iversen (Lange) (ca. 1400- 9. maj 1482) var bisp af Ã…rhus i 1449-1482.

Indholdsfortegnelse

Biografi

Jens kom af den jyske adelsslægt, der siden kaldtes Lange. Han blev uddannet som en kirkens mand i Rostock og Erfurt. Takket være hans gode forbindelser med den nyligt kronede Christian 1., samt støtte fra dennes loyale allierede i Rosenkrantz-slægten, blev Jens valgt til bisp af Århus i 1449.


Skønt Rosenkrantzerne havde hjulpet ham til bispesædet, så ønskede Jens dog også at hævde bispedømmets ret til besiddelser i Østjylland, besiddelser som hans velyndere selv forsøgte at gøre indhug i. Dette førte til en voldelig fejde mellem Jens og Rosenkrantzerne i 1454-1459. Fejden havde mange forskellige stridspunkter, også i Skanderborg-egnen, hvor Erik Ottesen (Rosenkrantz) var lensmand og besad jordegods.


Ifølge bispens klager til paven i 1454 havde Erik blandet sig i hans patronatsret, dvs. retten til at indsætte præster, over Tranbjerg Kirke. Hvor bispen ønskede at indsætte eller havde indsat vikaren Jens Torkilsen, så havde Erik forsøgt at indsætte sin foretrukne kandidat, Segebod af Skanderborg. Bispen påstod også, at Rosenkrantzerne sammen med Eriks svigerfar Henrik Knudsen (Gyldenstjerne) og abbeden af Øm Kloster, Ove Jensen, havde hjulpet munken Anders Mogensen med at afsætte Godske som abbed af Voer Kloster og overtage hans stilling.


Dette har nok grund i en strid omkring rettighederne til det nedlagt Vissing Klosters ejendomme, herunder selve klostret og dets andel i fiskegårdene ved Vosgårde ved Mossø. Jens mente, at disse tilhørte Århus-bispen (han afholdt selv gudstjenester i klosterkirken), et krav Godske nok har været imødekommende overfor. Anders Mogensen har stået fast på Voers krav på ejendommene, og som Voers patroner har Rosenkrantzerne støttet ham. Øm Kloster havde tilsyneladende en strid med Voer omkring de samme fiskegårde, men taget i betragtning af deres alliance med Rosenkrantzerne har der måske nærmere været tale om en indbyrdes fordeling af ejendom for at ekskludere Århus-bispen fra rettighederne dertil.


Jens klagede til paven over disse sager, nok uden at føre sagen for en dansk ret, da han ikke regnede med at kunne få medhold overfor Rosenkrantzerne ved en sådan domstol. Paven sendte derfor en række breve i 1454, hvori han stævnede både Erik Ottesen, hans far Otte Nielsen (Rosenkrantz) (som bispen havde andre stridigheder med), Henrik Knudsen, abbed Ove og Anders Mogensen til en retssag under forsæde af bispen af Ratzeburg og dekanen i Lübeck. Ingen af dem virker dog til at have mødt op til nogen retssag. Nok som svar på dette bandlyste bispen Erik, dvs. nægtede ham at modtage nadveren. Erik fik dog tilladelse fra ærkebispen af Lund til at blive ført i kirke igen af abbeden af Øm. Som modsvar beslaglagde Jens så en kirke, som Øm havde forvaltet på hans vegne.


Fejden med Rosenkrantzerne og deres allierede nåede hen mod sin slutning på et møde med rigsrådet i 1458. Her blev der dømt til Rosenkrantzerne fordel i adskillige sager, og Jens blev tvunget til at give kirken tilbage til Øm Kloster. I 1456 var Øm og Voer desuden nået til en aftale eller forlig om grænsen mellem deres andele i Vosgårde. Kong Christian dømte formentlig i 1460, at det nedlagte Vissing Klosters gods i form af selve kirken og fiskegårdene ved Vosgårde tilhørte Voer Kloster, og ikke Århus-bispen. Jens måtte samme år udstede et lignende brev, der tilkendte ejendommene til Voer. Dette var en stor ydmygelse taget i betragtning af, at tidligere breve beviste, at de faktisk alligevel tilhørte Århus-bispen. Ikke desto mindre blev denne dom også stadfæstet af paven i 1486.


Bibliografi

Kilder

  • Acta pontificum Danica. Pavelige Aktstykker vedrørende Danmark 1316-1536. Udg. Alfred Krarup og Johannes Lindbæk, København, 1908, nr. 5884-5885

Litteratur

  • Jexlev, Thelma og J. Oskar Andersen. "Jens Iversen Lange". Dansk Biografisk Leksikon, sidst tilgÃ¥et 17/4 2023, [1]
  • Netterstrøm, Jeppe Büchert. Fejde og magt i senmiddelalderen. Rosenkrantzernes fejder med biskop Jens Iversen og Lage Brok 1454-1475. Landbohistorisk Selskab, Auning, 2012
  • Netterstrøm, Jeppe Büchert. "Jens Iversen (Lange), ca. 1400-1482". Danmarkshistorien.dk, sidst tilgÃ¥et 17/4 2023, [2]
Powered by MediaWiki